Alapfogalmak

A számítógépek megjelenésekor mindegyik egymástól elkülönülve, önállóan dolgozott. A hőskorban, amikor esetenként több szobányi, épületnyi volt a GÉP, ez természetesnek is tünt, erre a korszakra a többterminálos, több felhasználót kiszolgáló egyedi gépek voltak a jellemzőek. Később, a személyi számítógép, a “personal computer” megjelenésével (amely a nevében is hordozza az elkülönültségre utaló “személyi” jelzőt) a helyzet változott, de ezzel együtt megjelent az igény a gép-gép kommunikációra, az erőforrások megosztására, az információcserére, a drága perifériák gazdaságos kihasználására.

A számítógép-hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük. A meghatározás nagyon egyszerűnek tűnik első látásra, de ez is, mint sok más, első látásra egyszerű állítás is jelentős bonyolultságot rejt magában.

Milyen előnyökkel jár a gépek hálózatba kapcsolása?

A jelenlegi egyik legizgalmasabb lehetőség az, amikor a hálózati rendszert kommunikációs közegként használjuk. Ez azt jelenti, hogy a rendszer használói egymásnak üzeneteket, leveleket vagy egyéb információt tudnak küldeni. Jelenleg a számítástechnika fejlődése ebbe az irányba mutat.

A hálózati kapcsolatok egyre bővülő lehetősége azt is lehetővé teszi, hogy olyan számítógépeket készítsünk, amely a futtatandó programjait, adatait nem saját maga tárolja, hanem ezek a hálózat valamelyik kiszolgáló gépén vannak elhelyezve. Ez a megoldás nagymértékben csökkenti egy számítógépben elhelyezett egységek számát, és ezért nagyon olcsó. Érdekes kérdés ennek, az NC-nek (Network Computer) nevezett hálózati számítógépnek a jövője. Sokan visszalépésnek tekintik, de az ötlet időről időre felbukkan, habár az utóbbi időben egy átmeneti megoldás, az un. "thin client" ("sovány kliens") gép megoldások kerültek előtérben. Hiába, individualistának születünk, mindenki szeretne minél többet a hálózati rendszer részét képező gépek erőforrásaiból birtokolni, ellenőrzése alatt tartani. A felhasználók szempontjai - ebben az esetben is - ellentétesek a rendszerek tulajdonosai, üzemeltetői, a rendszergazdák érdekeivel. És a hálózatot elsősorban a végfelhasználók használják...

Vissza
Előre