A legfontosabb RFC dokumentumok

Az itt szereplő részlet egy Interneten elérhető anyagból származik, aminek címe: Bevezetés a TCP/IP protokollba. Az eredeti dokumentáció:

Original Document Copyright © 1987, Charles L. Hedrick
Computer Science Facilities Group
Rutgers, New Jersey State University
Hungarian translation © 1996, Vincze Tamás.

Az Internet szabványokat RFC-knek hívják, ami a Request For Comments (Hozzászólásra, megvitatásra készített anyag) kifejezés rövidítése. Ha megszületik egy szabványtervezet, akkor azt először ajánlásként teszik közzé, és kap egy RFC számot. Ha végül az ajánlást elfogadják, akkor Hivatalos Internet Protokoll (Official Internet Protocols) válik belőle, de továbbra is az RFC számmal hivatkoznak rá. Megállapodás szerint minden RFC új számot kap, ha átdolgozzák. Két fontos RFC, az "Internet Számok" (RFC 1166) és a "Hivatalos Internet Protokollok" (RFC 1011) a tartalma miatt nagyon gyakran változik. A legutóbbi verzió száma az rfc-index.txt-ben található meg. A TCP/IP iránt érdeklődőknek javasolt az IP-t leíró RFC 791 tanulmányozása. Az RFC 1812, 1716 és 1009 szintén hasznos lehet. Ezekben az NSFnet által használt átjárók specifikációja, valamint az útvonal-választás szerepel.

Mint ilyen, rengeteg, TCP/IP technológiával kapcsolatos részt tartalmaz. Érdemes áttanulmányozni legalább egy alkalmazói protokollt, hogy érezzük a dolog gyakorlati részét is. Erre talán a legjobb a levelezés leírása (RFC 821/822). A TCP (RFC 793) persze alapműnek számít. A specifikáció eléggé összetett, így ennek tanumányozása csak akkor javasolt, ha elég idő és türelem áll rendelkezésünkre a figyelmes olvasáshoz. Szerencsére Jon Postel, a főbb RFC-k szerzője, nagyon jól ír. A TCP RFC-t sokkal könnyebb olvasni, mint ahogy azt a tartalma alapján gondolnánk. Idővel a többi RFC-t is bátran nézegessük.

Következzen tehát a felsorolás:

A következő dokumentumok egy-egy szűkebb területre specializálódtak:

A legfontosabb RFC-k három kötetes gyűjteménye a DDN Protocol Handbook (DDN Protokoll Kézikönyv, 1985; ~12 cm vastag), amely a

DDN Network Information Center, SRI International, 333 Ravenswood Avenue,
Menlo Park,
California 94025, USA (telefon: ++1-800-235-3155)

címen rendelhető. Az RFC-k anonim FTP-vel is elérhetők a NIC.DDN.MIL címen. A dokumentumok nevei:

RFC:

Ajánlott még az InterNIC Directory and Database Services, ds.internic.net kiszolgáló anonim FTP elérése. A keresett RFC dokumentumok az rfc/rfc####.txt vagy rfc/rfc###.ps nevek alatt találhatóak, ahol a #### a kért RFC száma (kezdő nullák nincsenek benne). Ugyanezen kiszolgálótól levélben is kérhető a szolgáltatás. A mailserv@ds.internic.net címre az alábbi üzenetet kell küldeni:

document-by-name rfcNNNN

Itt az NNNN a kért rfc száma. Amennyiban postscript formátumban kell a szöveg, akkor a document-by-name rfcNNNN.ps üzenetet kell küldeni. Több RFC esetén azokat vesszővel válasszuk el, vagy minden kérést új sorba írjunk. Pl.:

document-by-name rfc1791, rfc1792

vagy

document-by-name rfc1791

document-by-name rfc1792

 A rip.doc anonim FTP-vel letölthető a topaz.rutgers.edu címről a /pub/tcp-ip-docs/rip.doc néven.

 Ajánlott a ftp://www.fsid.cvut.cz/pub/doc/net/ cím ahol a rip.doc-on kívül sok más érdekes, hálózattal kapcsolatos írás is található. Magyarországon az ftp://sunserv.kfki.hu/pub/documents/rfc/ címen érhetők el a különböző rfc dokumentumok.

Vissza
Előre