Alapfokú html tanfolyam 15. rész

Szövegelemek

Bekezdéseinket könnyedén zárhatjuk balra, jobbra vagy középre a <p align=left/right/center></p> parancs segítségével. (p=paragraph=bekezdés): Alaphelyzetben a szöveg balra zárt.

<p align=right>
Ez egy jobbra zárt bekezdés.
</p>

Ez egy jobbra zárt bekezdés.

Ha el akarjuk kerülni azt, hogy sorainkat a nem kívánt helyen törje el a böngésző, akkor a <nobr></nobr> jelek közé helyezzük a "törhetetlen" szöveget. Alábbi példánkban akárhogy is választjuk meg a dokumentum szélességét a nevet nem törjük el.

<nobr>Bamba Kázmérka</nobr> <nobr>Bamba Kázmérka</nobr> <nobr>Bamba Kázmérka</nobr> <nobr>Bamba Kázmérka</nobr> <nobr>Bamba Kázmérka</nobr> <nobr>Bamba Kázmérka</nobr> <nobr>Bamba Kázmérka</nobr> <nobr>Bamba Kázmérka</nobr>
Bamba Kázmérka Bamba Kázmérka Bamba Kázmérka Bamba Kázmérka Bamba Kázmérka Bamba Kázmérka Bamba Kázmérka Bamba Kázmérka

Szövegünket ízlésesebbé, még könnyebben áttekinthetővé tehetjük, ha vízszintes elválasztó vonalakat húzunk. Ezt a <hr> utasítás (hr = horizonat ruler = vízszintes vonal) segítségevel tehetjük meg. Állíthatjuk a vonal vastagságát (size), helyzetét (align), és azt, hogy van e a vonalnak árnyéka vagy nincs. (shade=árnyék). Alaphelyzetben van árnyéka, középre rendezett, és 100%széles.
Lássunk egy-két példát:

<hr>:


<hr noshade>:

<hr width=30%>:


<hr align=left width=30%>:


<hr size=5 noshade align=left width=30%>:


Azt már korábban láttuk, hogy a betűtipusokat is lehet állítani, ami igen veszélyes lehet, ha olyan betűtipust adunk meg, ami nem minden gépen fordul elő. (A Mac-esek regényeket tudnának írni erről.) Ezért ha más stílusú szöveget akarunk megadni, akkor a betű méretével, az aláhúzással, a döntéssel, a kövérítéssel illetve a színnel operáljunk csak. Ha ez mind nem elég, akkor további segítséget jelenthet például az írógép tipus. (tt=typewriter type):

<tt>:
Az itt látható szöveg olyan, mintha írógéppel készült volna
</tt>
Az itt látható szöveg olyan, mintha írógéppel készült volna

A címzés akkor a legstílusosabb (a HTML nyelv megalkotói szerint), ha dőlt betűvel és írógépszerű betűvel készül és előtte-utána sorköz van. Nincs más teendőnk, mint a szöveget az <address> </address> jelek közé tenni.

<address>:
székhely<br>
Csíkszereda<br>
Vártér 1.
</address>
székhely
Csíkszereda
Vártér 1.