July 23, 2024

FTP, anonymous FTP

FTP (File Transfer Protocol)

Az FTP protokoll a hálózatban lévő gépeken megtalálható fájlok átvitelére használható. Használata az e-mail-el szemben már folyamatos hálózati kapcsolatot igényel. Adatátviteli sebesség igénye is jelentősebb, hiszen elfogadható időn belül kell átvinnünk esetleg több száz kilobájtnyi adatot. Néhány kbit/s-os átviteli sebesség már elfogadható.

Az ftp protokoll két átviteli módban működhet: ascii és binary. Az előbbi, mivel 7 bites kódokat használ, szövegállományok átvitelére alkalmas, az utóbbi bármilyen általános fájlra. Fontos továbbá, hogy egyes rendszerek (pl. Unix) különbséget tesznek kis és nagybetűk közt, azaz a fájl nevében tetszőlegesen lehetnek kis és nagybetűk.

A felhasználói általában akkor tud egy távoli gépről/gépre másolni, ha a távoli gépen is rendelkezik felhasználói jogosultsággal (account-tal).

A kapcsolat egy ftp programmal lehetséges, ott kell megadni a célgép nevét, ami egy Internet-cím. Ha a kapcsolat létrejött, a rendszer kéri az azonosítót és a jelszót. Ha a belépés sikeres, akkor a következő legalapvetőbb parancsokat használhatja:

  • dir paranccsal listázhatja a célgép könyvtárszerkezetét,
  • cd paranccsal válthat a könyvtárak között,
  • get paranccsal hozhat le fájlokat a távoli gépről,
  • mget-tel egyszerre többet
  • put paranccsal tölthet fel fájlt a távoli gépre,
  • mput-tal egyszerre többet.
  • Az ascii és binary üzemmódok közt az asc illetve bin paranccsal lehet váltani.

Anonymous ftp

Vannak mindenki számára elérhető ún. nyilvános elérésű gépek, amelyekre természetesen nem kell account-tal rendelkezni, ez az ún. anonymous
ftp . Az ilyen gépekre bejelentkezve bejelentkező (login) névként az “anonymous” szót kell begépelni. A rendszer ekkor arra kér, hogy jelszóként a saját email-címünket adjuk meg, ez sokszor gyakorlatilag nem kötelező, kizárólag statisztikai célt szolgál. Ezek után a távoli gépet, pontosabban
annak nyilvánosan elérhető könyvtárait láthatjuk, és az összes fenti ftp parancs használható.

Azok részére, akik csak e-mail kapcsolattal rendelkeznek, létezik a levéllel történő off-line ftp, az ftpmailt. Ennek az a lényege, hogy vannak olyan hálózatra kötött számítógépek amelyek az ftpmail server programot futtatják, Ez fogadja a leveleket, és feldolgozza a bennük a ftp-vel elérni kívánt gép címét és az ftp parancsokat tartalmazó utasításokat. Az ftpmail program végrehajtja a kijelölt ftp kapcsolatot, letölti a megadott fájlt, uuencode-olja, majd elküldi levélben a feladónak. Ez egy nem túl kényelmes, de jól használható módszer fájlok letöltésére, ha nincs más mód. Természetesen ehhez pontosan ismerni kell a letöltendő fájl pontos útvonalát is.