July 23, 2024

HTML gyorstalpaló 11. rész

Framek 1. rész

A Netscape 2.0 és az Explorer 3.0 már képes a HTML nyelv egyik leglátványosabb eszközét kezelni: az osztott képernyőt. (Angol nevén frame = keret). Nagyon sok paraméter állítható be, így nem azzal kezdjük, hogy ezeket felsoroljuk, hanem jó néhány példán keresztül illusztráljuk a lehetőségeket, és csak utána rendszerezzük. A frame-ek segítségével egyszerre jeleníthetünk meg több html dokumentumot. Példáinkban az első dokumentum a tanfolyam első leckéje, a második a második leckéje lesz stb. Készítsünk olyan dokumentumot, aminek a tetején az első lecke az alján a második lecke lesz!

 

<HTML>
<HEAD>
</HEAD>
<FRAMESET rows=”50%,50%”>
<FRAME SRC=”html01.html”>
<FRAME SRC=”html02.html”>
</FRAMESET>
</HTML>

 

A frameset parancs mondja meg, hogy osztott képernyőről lesz szó, a rows (sorok) paraméter az oszlopok szerkezetét írja le. A frame src=”” paraméterek a beágyazott dokumentumok nevét mondják meg.

Csináljuk meg ugyanezt úgy, hogy függőlegesen felezzük meg a képernyőt! (A “cols” a columns=oszlopok rövidítése.)

 

<HTML>
<HEAD>
</HEAD>
<FRAMESET cols=”50%,50%”>
<FRAME SRC=”html01.html”>
<FRAME SRC=”html02.html”>
</FRAMESET>
</HTML>

 

Persze nem csak százalékban, hanem képpontban (pixelben) is megadható a szélesség vagy a hosszúság. Az alábbi példában az első dokumentum 100 pixel magas a második 150 pixel, a harmadik pedig kitölti a maradék helyet, amit a csillag jelez.

 

<HTML>
<HEAD>
</HEAD>
<FRAMESET rows=”100,150,*”>
<FRAME SRC=”html01.html”>
<FRAME SRC=”html02.html”>
<FRAME SRC=”html03.html”>
</FRAMESET>
</HTML>

 

Bizonyos dolgokat táblázatok segítségével is megoldhatnánk, de a táblázatok (minél bonyolultabb annál inkább) lassítják az oldal letöltését. Ez az oka a framek rohamos elszaporodásának illetve az a tény, hogy úgy alkalmazhatunk menüket, hogy nem kell minden oldalon újból és újból letölteni. A jobboldalon megjelenő gördülőmenü (scroll) is gazdagítja lehetőségeinket.