July 23, 2024

A <FRAMESET>

A HTML dokumentumablak felosztása

  • Jelentése: Keretrendszer.
  • Használata: <FRAMESET> … </FRAMESET>
  • Paraméterek: ROWS, COLS
  • Tartalmazhat: FRAME, NOFRAMES, IFRAME
  • Más elemben lehet: nem lehet

Egyetlen böngészőablakban több HTML dokumentum is megjeleníthető a <FRAMESET> és a </FRAMESET> utasításpár, valamint a szorosan kapcsolódó <FRAME> utasítás együttes használatával. A keretek leírást tartalmazó oldal szerkezete különbözik az általános HTML fájlszerkezettől. Ezekben a <FRAMESET> utasítás helyettesíti a <BODY> utasítást. Semmilyen olyan elem, ami a a <BODY> utasításon belül szerepelhet nem fordulhat elő a <FRAMESET> előtt, ellenkező esetben ez utóbbi figyelmen kívül lesz hagyva.

A <FRAMESET ROWS=”oszlophatárok”> kezdőutasítással osztható fel a képernyő függőlegesen, a <FRAMESET COLS=”sorhatárok”> utasítással pedig vízszintesen. Ahol az oszlop- és sorhatárok megadhatók képernyőpontban ill. százalékosan – vesszővel elválasztva -, a maradék képernyőterületre pedig a * dzsókerkarakter (wildcard) használatával lehet hivatkozni. Mivel vagy csak vízszintesen, vagy csak függőlegesen osztható fel a képernyő, ezért ha mindkét irányban osztott böngészőablak létrehozásához a <FRAMESET> elemeket egymásba kell ágyazni! Tehát például egy függőleges felosztáson belül kell vízszintesen elválasztott részekre tagolni egy oszlopot.

A fenti módon definiált területekre a <FRAME SRC=”objektum”> utasítás tölti be a megadott objektumot, mely objektum lehet egy teljes HTML fájl, annak egy meghatározott része, ill. egy kép. Az így kitöltendő keretek viselkedését szabályozza az utasítás <FRAME NAME=”név” SRC=”objektum” SCROLLING=”érték” MARGINWIDTH=”szám” MARGINHEIGHT=”szám”> alakú megadása. Az adott keretnek nevet ad a NAME opció, a szkrollozást letilthatja SCROLLING=”no” kiegészítés (ezenkívül a yes és az auto értékeket veheti fel a SCROLLING opció), a MARGINWIDTH és a MARGINHEIGHT pedig a kereten belüli margók szélességét szabályozza. Itt szerepelhet a NORESIZE opció is, ami megakadályozza a keret átméretezését.A FRAMEBORDER logikai kapcsoló szabályozza a kerethatár megjelenítését vagy elrejtését. Például a fejlécben megadott <BASE TARGET=”név”> utasítás a NAME=”név” opcióval elnevezett keretbe irányítja a hivatkozásokat. Egyébként az <A HREF=…> utasítás is ismeri a TARGET=”név” opciót. (A TARGET=”_top” opcióval az egész böngészőablakot elfoglalja a hivatkozott dokumentum, tehát feloldja az ablak keretekre osztását!) Ha ezek egyike sem szerepel, akkor a hivatkozás a hivatkozó objektum keretében jelenik meg, felülírva azt!

A <FRAMESET>, </FRAMESET> utasításpárral határolt területnek meg kell előznie az esetleg jelen levő <BODY> utasítással kijelölt dokumentumtörzset! Sőt a egy <NOFRAMES> utasítással kell jelezni a dokumentum azon részének kezdetét, amelyet csak akkor kell a böngészőnek megjelenítenie, ha nem ismeri a keretutasításokat. Ez ma gyakorlatilag csak a karakteres böngészőkre jellemző, de ott is vannak már kivételek. És csak ez a <NOFRAMES>-mel kezdődő rész tartalmazhatja a <BODY> és a </BODY> utasításpárt.