July 23, 2024

HTML gyorstalpaló 8. rész

A HTML nyelv gondolt a magyarokra is … legalábbis ami az ékezetes betűket illeti. PC-s magyar (vagy kelet-európai) Windows-os fájlkészítés esetén nem feltétlenül szükséges rendelkezni az alábbi ismeretekkel, de minden más esetben igen. (Gondoljunk a Mac-ekre az NT-kre a DOS-ra UNIX-ra és külföldi barátainkra). Kedvenc kis “á”-nk és nagy “Á”-nk úgy állítható elő, hogy az “a” illetve az “A” betűket az ´ szimbólummal kombináljuk (acute az adott ékezet angol neve), ugyanígy készül az “é”, “É”, “í”. “Í”, “ó”, “Ó”, “ú”, “Ú”.

 

á= á Á= Á
é= é É= É
í= í Í= Í
ó= ó Ó= Ó
ú= ú Ú= Ú

 

Az “ö”, “Ö”, “ü”, “Ü” előállításakor az ¨ szimbólumot kell alkalmazni.

 

ö= ö Ö= Ö
ü= ü Ü= Ü

 

Az “ő”, “Ő” csak megfelelő karakterkészlet (pl. ISO Latin-2 vagy Windows 1250 kódlap, rosszabb esetben CE kiterjesztésű fontkészlet,
de ez csak Windowsos gépeken működik ) választása esetén lesz “szép”. Előállításakor a ˜ szimbólumot kell alkalmazni.

 

õ= ő Õ= Ő

 

Azt gondolhatnánk, hogy az “ű”, “Ű” ugyanígy készül, de sajnos nem. Ez esetben a ˆ szimbólumot kell alkalmazni.

 

û= ű Û= Ű

 

Természetesen más (Amerikából nézve) egzotikus nyelv speciális karakterei is előállíthatók, amivel nem foglalkozunk most. Nem tűnik nagy igénynek hogy pl. a “<” (lt= less than = kisebb mint) vagy a “>” (gt = greater than= nagyobb mint) szimbólumokat előállítsuk, de ha ezeket begépeljük parancssorként fogja a böngésző értelmezni és nem jelenik meg a képernyőn. Ebben az esetben az “&lt”, “&gt” szimbólumok alkalmazása segít. Jó-jó! De hogy állítható elő a “&” szimbólum, hisz a fentiek értelmében az is speciális karakter. Ekkor az &amp” (angolul ampersand=és) jelsort kell alkalmaznunk, az idézőjelhez a &quot (quotation mark=idézőjel) szimbólumot kell begépelnünk.

 

&lt;= < &gt;= >
&amp;= & &quot=”