July 23, 2024

HTML gyorstalpaló 14. rész

Frame – nem frame

Azt már tudjuk, hogyan kell frame-es dokumentumokat gyártani, de még nem tudjuk, mi a teendő akkor, ha azt szeretnénk, mindenki élvezze a dokumentumunkat, függetlenül attól, hogy böngészője képes mutatni a frameket vagy nem. Ezt a feladatot legelegánsabban a <noframe></noframe> parancs segítségével oldhatjuk meg.

 

<HTML>
<HEAD>
</HEAD>
<FRAMESET rows=”50%,50%”>
<FRAME SRC=”html01.html”>
<FRAME SRC=”html02.html”>
</FRAMESET>
<noframe>
<html>
<body>
Használon újabb böngészőt!
</body>
</html>
</noframe>
</HTML>

 

Az eredmény az új böngészőkkel a <FRAMESET> </FRAMESET> közé eső rész lesz, a régiekkel a <noframe> </noframe> közé eső rész. Mi most csak azt a kiábrándító tényt közöltük a böngésző emberrel, hogy “Használjon újabb böngészőt!”, de akár egy komplett web-dokumentumot is elhelyezhettünk volna.

Ez utóbbi megoldással csak az a gond, hogy a frame-es olvasók is le fogják ezt tölteni, noha ez nekik nem jelenik meg, ami a műveletet kicsit lassabbá teheti. Ekkor megtehetjük azt, hogy noframe esetben a dokumentumunk hívjon meg egy másik dokumentumot. Az ehhez szükséges trükköt framek nélkül mutatjuk meg.

A legtöbb HTTP-szerver felismeri a <META HTTP-EQUIV=”Refresh” CONTENT=”x; URL=dok.html”> utasítást. Ennek eredménye az, hogy x másodperc múlva letöltődik a dok.html dokumentum. Az alábbi példa ezt illusztrálja.

 

<HTML>
<HEAD>
<META HTTP-EQUIV=”Refresh” CONTENT=”5; URL=index.html”>
</HEAD>
<body>
Az alábbi dokumentum, ha az ön böngészője támogatja, öt másodperc múlva meghívja a tanfolyam főoldalát.
</body>
</HTML>

Tehát a frame – nemframe esetben “energiatakarékos” megoldást kaphatunk, ha előre elkészítünk egy nem frames dokumentumot, és azt nem illesztjük be a frames dokumenzumba, hanem meghívjuk néhány másodperc múlva.