July 23, 2024

HTML gyorstalpaló 6. rész

A táblázatnak nevet is adhatunk, melyet a <caption> </caption> (caption=felirat) szimbólumok közé kell elhelyeznünk. Azt, hogy a név a táblázat alá vagy fölé kerüljön az align=top illetve align=bottom opcióval dönthetjük el. (align=elrendezés, top=felül, bottom=alul). Ha az alignt nem tüntetjük fel, a táblázat címe automatikusan felül jelenik meg. Az alábbi példák egy 1×2-es táblázatot állítanak elő alsó és felső feliratozással:

<table border=1>
<caption>név felül </caption>
<tr><td>1. elem</td><td>2. elem</td></tr>
</table>

Az eredmény:

név felül
1. elem 2. elem

A fenti eredmény nem változott volna, ha kiírjuk, hogy align=top.

<table border=1>
<caption align=bottom>név alul </caption>
<tr><td>1. elem</td><td>2. elem</td></tr>
</table>

Az eredmény:

1. elem 2. elem
név alul

A cella tartalma alaphelyzetben balra záródik. Ha középre vagy jobbra akarjuk zárni, azt külön kell parancsba adnunk. Ezért az előbb már látott align opció felelős. Az align alaphelyzetben left (bal), de lehet center (közép) és right (jobb) is.

<table border=1>
<tr><td>cellaelem</td><td>cellaelem</td></tr>
<tr><td align=center>közép</td><td
align=right>jobb</td></tr>
</table>

Az eredmény:

cellaelem cellaelem
közép jobb

Gyakran fordul elő – különösen az első sorban, hogy a cella elemeit kövér betűkkel szeretnénk írni és középre akarjuk rendezni. Ehhez már minden eszközt ismerünk, hiszen az align=center opciót választva és a szöveget <b></b> közé helyezve ez meg is történik, de mindezt egyszerűbben is elérhetjük: a <td></td> jelek helyett a <th></th> szimbólumok közé kell helyezni a cellát.
(th=table header=táblázat fejléc)

<table border=1>
<tr><th>1.</th><th>2.</th></tr>
<tr><td>cellaelem</td><td>cellaelem</td></tr>
</table>

 

1. 2.
cellaelem cellaelem

Különösen hosszabb szövegeknél fordul elő, hogy nemcsak vízszintesen, hanem függőlegesen is szeretnénk rendezni a szöveget. Ekkor a valign (vertical align= függőleges elrendezés) opciót kell állítani. A valign alaphelyzetben center (közép) állítható még felülre (top) és alulra (bottom).

<table border=1>
<tr><td>az első cellaelem egy viszonylag hosszú szöveg, így egészen biztosan nem fér el egy sorban, ha meg elfér, akkor baj van, mert nem látszik a lényeg, de csak megbuheráljuk valahogy, hogy az istennek se férjen ki egy sorba :)</td>
<td valign=top>felül</td>
<td valign=bottom>alul</td>
<td>alaphelyzet</td>
</tr>
</table>

Melynek az eredménye itt látható:

az első cellaelem egy viszonylag hosszú szöveg, így egészen biztosan nem fér el egy sorban, ha meg elfér, akkor baj van, mert nem látszik a lényeg, de csak megbuheráljuk valahogy, hogy az istennek se férjen ki egy sorba 🙂 felül alul alaphelyzet

Természetesen az eddig ismertetett opciók és parancsok kombinálhatók is.