July 23, 2024

HTML gyorstalpaló 1. rész

A legegyszerűbb bemutatkozó oldal például úgy készíthető el,hogy egy egyszerű szövegszerkesztővel – mint például a Windows Notepad (Jegyzettömb) című programja az alábbi szöveget gépeljük be és a fájlnak “.html” kiterjesztésű nevet adunk (például hello1.html).

<HTML>
Helló! 
</HTML>

Látható, hogy dokumentumunk elejére <HTML>-t és a végére </HTML> -t kell írni. ez jelzi a Netscape vagy az Explorer vagy az éppen használt böngésző számára, hogy a dokumentum HTML nyelven van írva. Ha hamar elragadtathatjuk magunkat a kezdeti sikertől, és az alábbi
szöveget gépeljük be, akkor meglepődünk.

<HTML> 
Helló világ! 
Mindenkit
üdvözlök. 
Kázmérka 
</HTML> 

Ugyanis a szépen egymás alá írt szöveg egymás mellé került.Ha képernyőn is úgy szeretnénk látni, ahogy begépeltük,akkor a szöveget tegyük a <PRE> és a </PRE> jelek közé.(A “PRE” a PREFORMATTED= “előre formázott” rövidítése.)

<HTML> 
<PRE> 
Helló
világ! 

Mindenkit üdvözlök. Kázmérka 
</PRE> 
</HTML> 

Ezzel rendben is volna a szövegszerkesztés, ha nem volna egy kis probléma. Ez a szöveg tényleg mindig így fog kinézni. Hosszabb sorok esetén nem fér el a képernyőn és egyéb kínos tünetek kísérik a kezdeti látszatsikert. Ezért sokkal kulturáltabban – és természetesen szabványosabban,
szabályosabban – járunk el, ha sorvége gyanánt <BR>-t bekezdés gyanánt <P>-t gépelünk: (“BR”=BREAK sortörés, “P”=PARAGRAPH bekezdés.)

<HTML> 
Helló világ!<BR> 
Mindenkit üdvözlök. <P> 
Kázmérka 
</HTML> 

 

Folytatás