July 23, 2024

HTML gyorstalpaló 16. rész

Űrlapok

Az űrlap (form) segítségével adatokat továbbíthatunk. Az űrlap kitöltése önmagában nem elegendő, az adott szerveren egy programnak (többnyire
cgi-scriptnek) kell kezelnie a kitöltött űrlapot. Ezen ok miatt mi csak azzal foglalkozunk, hogyan lehet kitölteni egy űrlapot, használni valaki csak akkor tudja, ha gépének rendszergazdájával konzultál.

Az űrlapot a <form> </form> jelek közé kell tennünk. Elsőként tisztáznunk kell a módszert (method), ahogy a szerver kezeli az űrlapot. A POST (postázás a leggyakoribb), az ACTION (akció) azt a programot jelzi, amelyik az űrlapot fogja feldolgozi. A probléma az szokott lenni, hogy ilyen programok elhelyezésére legtöbb helyen csak a rendszergazda jogosult. Ezen két szerverspecifikus dologgal bővebben nem foglalkozunk, helyette sorra vesszük a szerverfüggetlen lehetőségeket. Először az egyszerű adatbeviteli mezőt tanulmányozzuk; ezt az <input> </input> jelek közé helyezzük. Meg kell adnunk a nevét (name), méretét (size).

 

<form>
<FORM METHOD=”POST” ACTION=”script.cgi”>
Adat: <input name=”elso” size=”20″>
</form>

 

Melynek eredménye:

 

Adat:

 

A mező típusát (type) is beállíthatjuk a jelszó (password) típusnál a bevitt adat helyett csak csillagok jelennek meg.

 

<form>
<FORM METHOD=”POST” ACTION=”script.cgi”>
Jelszó: <input type=password name=”elso” size=”20″>
</form>

 

Gépeljünk be valamit, és láthatjuk, hogy valóban csillagok jelennek meg:

 

Jelszó:

 

Ha hosszabb szöveget szeretnénk bevinni, akkor az input helyett a <textarea> </textarea> parancsot kell használnuk tisztázva a sorok (rows) és oszlopok (cols=column) számát.

 

<form>
<FORM METHOD=”POST” ACTION=”script.cgi”>
Vélemény: <textarea name=”elso” rows=5 cols=”20″>
</textarea>
</form>

 

Példánk 5 sor és 20 oszlop méretű szövegterületet állít elő.

 

Vélemény: