July 23, 2024

HTML gyorstalpaló 3. rész

A HTML dokumentumok leghasznosabb tulajdonsága a hiperlinkek adta gazdag kapcsolatredszer. A hiperlinkeket – szép magyar nevükön az élőkapcsokat az

<a href=”KAPCSOLAT”> SZÖVEG </a>

típusú formula begépelésével hozhatjuk létre. A “KAPCSOLAT” kifejezésbe írva kell meghatároznunk, hogy a “SZÖVEG” mezőre rákattintva milyen kapcsolat (levél, másik HTML dokumentum, stb) jöjjön létre. (A “href” a hyperlink reference – hiperkapcsolat referencia rövidítése )

Az alábbi szöveg begépelésével olyan élőkapcsot hozunk létre, hogy a névre rákattintva levelet küldhessünk Kázmérkának. A “mailto:” (levélküldés) szöveg után a címzett e-mail címét kell beírnunk.

<a href=”mailto:kbamba@webgobe.com”> Bamba Kázmérka </a>

Ha egy másik web-dokumentumra hivatkozunk, akkor a KAPCSOLAT mezőbe a “http:”után kell írnunk a kívánt dokumentum címét. Az alábbi példában a webGóbé honlapjára ugorhatunk.

<a href=”http://www.webgobe.com/”> A címlapja </a>

 

Ha a másik web-dokumentum ugyanabban a könyvtárban található, akkor csak a fájl nevét kell beírnunk.Példánkban tanfolyamunk bevezető oldalára ugrunk, ami a “html.htm” nevet viseli.

<a href=”index.htm”> A HTML
tanfolyam bevezető oldala </a>

Ha a másik könyvtárban, de ugyanazon a szerveren van a fájl, akkor a jól ismert DOS-ra emlékeztető szintaxis alkalmazható.

<a href=”../../index.html”>Címlapunk kettő könyvtári szinttel feljebb van. </a>
<a href=”../../varos/index.html”>Egy kis olvasnivaló. </a>

 

Egy dokumentumon belül is ugorhatunk, illetve egy másik dokumentum adott pontjára is ugorhatunk, ha megfelelő címkéket helyezünk el.

<a name=”CIMKE”> SZÖVEG </a>

A “CIMKE” kifejezés egy tetszőleges karakteres kifejezés lehet. A címkére így hivatkozhatunk.

<a href=”DOKUMENTUM#CIMKE”> SZÖVEG </a>

<a name=”teteje”>Ezen oldal tetején elhelyeztünk egy
cimkét: </a>
<a href=”#teteje”> Így
ugorhatunk fel.
</a>
<a href=”html03.html#teteje”>
Vagy így. </a>
<a href=”http://www.webgobe.com/konyv/html/html03.html#teteje”>
Esetleg így. </a>